Woorden

Woorden zijn er niet
Ik weet wat ik voel.
Maar hoe zeg ik het?
Dan zijn er beelden,
Beelden van mijn ziel,
Beelden voor mijn ogen;
Hoe het was, is, en zal zijn.
Dan komt de stroom op gang,
Woorden zijn niet te stuiten.
Gelukkig leun ik achterover,
Ik heb het begrepen,
Ik kan het laten horen en zien.
Ik sta in de wereld.

Marja Hendriks-Boelens

AquamareynIk ben geboren in 1958. Opgegroeid in een gezin met vier kinderen waar ‘zorgen voor elkaar’ hoog in het vaandel stond.
Na het doorlopen van de middelbare school, heb ik de opleiding tot verpleegkundige gevolgd.
Sinds de tijd dat ik op kamers ging, startte ik met het verzorgen van de zieke mens en heeft deze mens me altijd zeer bewogen. Door om te gaan met mensen borrelden er vragen op als hoe, waarom, wat en wie enz. Vragen die mijn pad baanden. De antwoorden volgenden soms direct, soms pas jaren later.

Fysiotherapeut/psychogeriatrie

Een patiënte, met een dwarslaesie, die ik verzorgde, maakte mij bewust van de kwaliteiten die ik had, en adviseerde mij fysiotherapeut te worden.
In de daarop volgende zeventien jaar dat ik als fysiotherapeut werkte ( de eerste vier jaar in een psychogeriatrisch verpleeghuis), leerde ik veel van levensverhalen van de patiënten, hun pijn, hun afweer, hun mogelijkheden en onmogelijkheden: Hun bewegen en stilstaan. Hoe ik hen kon bereiken…..? met geduld.
Daarnaast was zwemmen, met geestelijk en lichamelijk gehandicapte ouderen, een boeiende twee jaar durende evaring.

Fysiotherapeut/coach

Na de geboorte van ons eerste kind, ging ik in een particuliere praktijk werken.
Hier bekwaamde ik mij in problemen met houding en beweging van mensen van alle leeftijd categorieën. Mijn voorkeur in benadering lag in de massage, oefen – en manuele therapie.
Uit gesprekken met veel van de cliënten bleek hoe lichaam en geest, van de mens in de samenleving, elkaar telkens beïnvloeden. Om de vele vragen van mezelf en mijn cliënten te kunnen beantwoorden en om er verantwoord mee om te gaan volgde ik vervolgens een tweejarige cursus NLP. Deze cursus reikte mij handvaten ten aanzien van verbetering van communicatie met mezelf en met anderen. Ik werd mij bewust van mijn sterke kwaliteit als goede luisteraar en observator en coach.

Creativiteit

Geprikkeld om mijn creativiteit verder uit te werken deed ik vervolgens een drie jarige creatieve opleiding (Cochenille). De opleiding verbreedde mijn mogelijkheden om me uit te drukken in woord, kleur, drama, dans en werd daardoor een toevoeging voor mijn levensvreugde en leerde mij steeds vrijer in het leven te staan.

Traumatherapeut

Mijn kwaliteiten als fysiotherapeut spitsten zich steeds meer toe op het coachen van mijn cliënten in plaats van zorgen voor hun welzijn. Ik besloot een opleiding te volgen aan de opleiding School voor Reïncarnatietherapie Nederland, tot regressietherapeut.

  • Doel was om nog meer te begrijpen van de werking tussen psyche en lichaam. Hoe angst, boosheid, verdriet en blijheid invloed hebben op keuzes die mensen maken of juist niet maken. En hoe het mogelijk is om een weg te vinden in schijnbaar onmogelijke situaties. Hoe zou het kunnen dat de ene mens wel zijn weg vindt en de ander zich schijnbaar voor een blokkade vindt en tot stilstand komt in zijn ontwikkeling? Hoe het lichaam, het bewegen, houding en gedrag hiervan uitingsvormen zijn.

Somatic Experiencing
Om meer aansluiting te vinden bij mijn vak als psychosomatisch werkend fysiotherapeut, stelde ik me open voor nieuwe gebieden , en kwam het boek “de tijger ontwaakt”. op mijn pad.

Dat boek lezende ,werd ik blij, enthousiast , ik herkende mijn natuurlijke manier van werken in deze vorm van trauma healing.
Ik volgde de drie jarige opleiding, met een onderbreking na twee jaar. Het gaf me een grotere draagkracht  tav levens problematiek.
In die tijd werd er bij mijn jongste dochter van 17 jr een hersentumor geconstateerd. Mede door deze opleiding en de steun van collega’s en docenten was ik in staat om ons gezin in deze zware tijd te ondersteunen en mn naast mijn dochter te staan, tijdens de zware behandeling van chemo en bestraling,  operatie en uiteindelijk haar overlijden op 7 december 2017. Te blijven leven vanuit mogelijkheden en levenskracht, waar verdriet en boosheid ,angst  en onmacht een  natuurlijk onderdeel waren. Kon ik, waar nodig, hulpbronnen aan te spreken in familie, vrienden en de buurt.
Ik heb, door deze opleiding en levens ervaring al, vele cliënten mogen steunen en begeleiden in hun levensvragen  en moeilijkheden en lichamelijke stressklachten.( burnout, whiplash,  shocktrauma, depressie en angststoornissen)

Uitdaging (verandering)

Nu zie ik het als uitdaging om mijn kennis en ervaring als fysiotherapeut, master NLP en traumatherapeut te bundelen.
Om afhankelijk van de specifieke situatie van de cliënt de juiste tools uit mijn rugzak te halen